Мястото: Болоня е най-големият град и столицата на италианската
област Емилия-Романя с около 380 000 жители. Известен е с няколко неща.
Най-важното от тях е, че там се намира първият университет на западния свят,
създаден през 1088 г. Болоня е един от най-важните транспортни възли на Италия,
като там е отправна точка за цяла Италия. Колкото и странно да е градът е
гордее, че е кулинарната столица на Италия. Това може да ви изненада, но трябва
да се замислите, че районът предлага едни от кулинарните съкровища на Италия –
сиренето „Пармиджано” и прочутото прошуто от близкия Парма, най-добрия оцет в
света, който е от Модена. Другият отличителен знак на Болоня е архитектурата на
стария град и така наречените портици. Хубавото на Болоня е, че е изключително
достъпен от София с полети на нискотарифната компания Wizzair, които са два пъти седмично и са
най-евтините до Италия. На час и половина от Болоня пък е перлата на
италианските морски курорти – Римини.
Какво трябва да направите там: Центърът на Болоня е
сравнително малък и лесен за разглеждане. Стария площад с фонтана на Нептун и
двете кули са символите. В непосредствена близост се намира и старият
университет. Болоня е място, което трябва да посетите, ако сте предпочели да
изкарате лятната си почивка в някой от курортите на италианското адриатическо
крайбрежие.
Храната: Ако сте мераклии можете да изкарате еднодневен кулинарен
курс, но и посещение на някой от местните ресторанти, разположени в центъра, е
също страхотно изживяване. Ако трябва да си купите нещо от Болоня, то заложете
на храната: ръчно направените пресни тортелини са истински символ, а от Болоня
тръгва и саламът Мортадела, който непременно трябва да опитате.
Специалитетите на Болоня
Tagliatelle al ragù – това е световноизвестната паста със
сос болонезе. Най-добре е да се приготви с пресни талятели, като сосът към тях
изисква истинска виртуозност. Прието е, че се приготвя от телешка кайма,
домати, лук, бекон, подправки, сметана и зеленчуци като моркови, целина и
пащърнак. Всичко това минава три различни термични обработки и далеч не е само
доматен сос с кайма, както е прието да се смята.
Tortellini in Brodo – безспорно най-популярното ядене сред
местните. Представлява тортелини, сварени в телешки бульон и се сервира
навсякъде.
Mortadella – типичният салам
от Болоня, със световна известност.
Torta di riso – торта с яйчен крем, направена от бадеми,
ориз и ликьор Амарето.
Fave
dei morti – бисквитки
от бадемово тесто, които се сервират за различните празници.
Виното: Две червени вина са гордостта на региона. Първото от
тях се казва Ламбруско, като най-добро е младото пенливо (фризанте). Другото
известно име от региона е Санджовезе, произвеждано в цялата област.
Кухнята на Болоня у дома
Този път ви предлагаме една изключително лесна, но
невероятно вкусна рецепта.
Тортелини в бульон
Необходимо е да приготвите съвсем лесен телешки бульон от
телешки кокали (а най-добре е от телешка опашка), лук, моркови, целина,
магданоз и сол. Когато стане готов го прецеждате и сварявате в него
тортелините. Ако намерите пресни в някое от магазинчетата за италиански стоки,
ще постигнете изключителен резултат. Но и тортелините на „Barilla”, които се намират в големите търговски
вериги вършат чудесна работа. Сервирайте тортелините топли, поръсени с
пармезан.
Няма коментари:
Публикуване на коментар