петък, 12 април 2013 г.

Болоня: тортелини в бульон и сос болонезе


Мястото: Болоня е най-големият град и столицата на италианската област Емилия-Романя с около 380 000 жители. Известен е с няколко неща. Най-важното от тях е, че там се намира първият университет на западния свят, създаден през 1088 г. Болоня е един от най-важните транспортни възли на Италия, като там е отправна точка за цяла Италия. Колкото и странно да е градът е гордее, че е кулинарната столица на Италия. Това може да ви изненада, но трябва да се замислите, че районът предлага едни от кулинарните съкровища на Италия – сиренето „Пармиджано” и прочутото прошуто от близкия Парма, най-добрия оцет в света, който е от Модена. Другият отличителен знак на Болоня е архитектурата на стария град и така наречените портици. Хубавото на Болоня е, че е изключително достъпен от София с полети на нискотарифната компания Wizzair, които са два пъти седмично и са най-евтините до Италия. На час и половина от Болоня пък е перлата на италианските морски курорти – Римини.
Какво трябва да направите там: Центърът на Болоня е сравнително малък и лесен за разглеждане. Стария площад с фонтана на Нептун и двете кули са символите. В непосредствена близост се намира и старият университет. Болоня е място, което трябва да посетите, ако сте предпочели да изкарате лятната си почивка в някой от курортите на италианското адриатическо крайбрежие.
Храната: Ако сте мераклии можете да изкарате еднодневен кулинарен курс, но и посещение на някой от местните ресторанти, разположени в центъра, е също страхотно изживяване. Ако трябва да си купите нещо от Болоня, то заложете на храната: ръчно направените пресни тортелини са истински символ, а от Болоня тръгва и саламът Мортадела, който непременно трябва да опитате.

Специалитетите на Болоня

Tagliatelle al ragù – това е световноизвестната паста със сос болонезе. Най-добре е да се приготви с пресни талятели, като сосът към тях изисква истинска виртуозност. Прието е, че се приготвя от телешка кайма, домати, лук, бекон, подправки, сметана и зеленчуци като моркови, целина и пащърнак. Всичко това минава три различни термични обработки и далеч не е само доматен сос с кайма, както е прието да се смята.
Tortellini in Brodo – безспорно най-популярното ядене сред местните. Представлява тортелини, сварени в телешки бульон и се сервира навсякъде.
Mortadella типичният салам от Болоня, със световна известност.
Torta di riso – торта с яйчен крем, направена от бадеми, ориз и ликьор Амарето.
Fave dei morti бисквитки от бадемово тесто, които се сервират за различните празници.

Виното: Две червени вина са гордостта на региона. Първото от тях се казва Ламбруско, като най-добро е младото пенливо (фризанте). Другото известно име от региона е Санджовезе, произвеждано в цялата област.

Кухнята на Болоня у дома

Този път ви предлагаме една изключително лесна, но невероятно вкусна рецепта.
Тортелини в бульон

Необходимо е да приготвите съвсем лесен телешки бульон от телешки кокали (а най-добре е от телешка опашка), лук, моркови, целина, магданоз и сол. Когато стане готов го прецеждате и сварявате в него тортелините. Ако намерите пресни в някое от магазинчетата за италиански стоки, ще постигнете изключителен резултат. Но и тортелините на „Barilla”, които се намират в големите търговски вериги вършат чудесна работа. Сервирайте тортелините топли, поръсени с пармезан.

Няма коментари:

Публикуване на коментар